FAQ

“Mag ik je methode gebruiken?” of “Heb je een methode?” of “Geef je er opleidingen over?”

Er is geen methode of handleiding om de boeken en het bijhorende materiaal te gebruiken. Het is zo gemaakt dat je er meteen mee aan de slag kan en het is net leuk om te zien dat iedereen er iets mee doet op zijn eigen manier. Er zijn al regeltjes genoeg.
Ik heb wel heel bewust gekozen voor voorleesboeken. Wat voor mij belangrijk is:

 • maak bewust tijd
 • geef echte aandacht
 • maak het gezellig
 • lees voor of lees samen
 • vertel na het verhaal iets over jezelf als je kind niet meteen iets wil zeggen. Ze vinden het fijn om te weten dat jij je ook zo wel eens gevoeld hebt.
 • luister als je kind iets wil vertellen, laat ruimte
 • zoek niet meteen een oplossing voor een negatieve emotie. Erkenning is vaak genoeg of ze komen er zelf wel op.
 • heeft het kind zin om de opdrachtjes te doen, fijn. Geen zin? Laat los, het komt vaak later. De opdrachtblaadjes vind je ook bij Extra’s.  Je kan ze voor elk kind printen.
 • is er een liedje bij het verhaal? Zing het samen, verzin een dansje, …
 • kijk op Pinterest voor een knutselideetje. Het verankert het verhaal en is een mooie herinnering als het bv. in de slaapkamer staat.

Oei, is er dan toch een methode? 😉

“Waarvoor dienen de krachtkaartjes bij deel 1 en hoe gebruik ik ze?”

De krachtkaartjes kan je op twee manieren gebruiken:

 • Je kan ze gebruiken voor het voorlezen. Laat je kind de ogen sluiten en de rechterhand op het hart leggen. Laat het in stilte of luidop de vraag stellen: ‘Welk verhaal past nu het beste bij mij?’. Het kind opent de ogen en trekt een kaartje met de linkerhand. Het antwoord staat in het groen vermeld op het kaartje.
 • Je kan ze ook achteraf gebruiken, als steuntje. De vraag is dan: “Welk krachtkaartje kan ik nu het beste gebruiken?” Je kan daarbij herinneren aan de inhoud van een verhaal of hoe een bepaald personage zich voelde.

Er zijn kinderen die ‘s morgens een kaartje trekken en het meenemen naar school als steuntje voor de dag. Andere kinderen vinden het maar niks en ook dat is helemaal ok Het is ook leuk om als gezin te doen. Je hebt dan meteen een intro tot een gesprek.

 

 

 

 

 

 

 

“Wat zijn de vertelplaten?”

We selecteerden twee afbeeldingen per verhaal en vergrootte die tot A3, recto verso.  Daarna werden ze gelamineerd.  Hierdoor gaan ze lang mee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Vanaf welke leeftijd kan ik je boeken voorlezen?”

Ik plakte er oorspronkelijk een minimumleeftijd op van 6 jaar, maar het kan ook vroeger volgens de talrijke reacties die ik kreeg.

“Wat is de parel van durf?”

De parel van durf hoort bij het gelijknamige verhaal uit deel 2.  Je ontvangt een parel per kind bij een rechtstreekse bestelling of als je het boek live koopt op een beurs.  Ik laat het graag uitleggen door de kinderen zelf.

“Komt er een derde boek?” 

Hoe het nu voelt …

Ik zal het niet tegenhouden, maar eerlijk, ik wil het concept ook niet ‘uitmelken’. Ik kan alleen maar schrijven rond thema’s die voor mijzelf uitdagingen vormden, en ik denk dat ik daarmee een beetje rond ben. Het laatste verhaal ‘Planeet anders’ is de rode draad, al zag ik dat later pas.
Ergens voelt het klaar en dat is helemaal ok.
Ik heb een andere taak te doen nu: de verhalen zoveel mogelijk bij kinderen en volwassenen (jaja) brengen.