Inhoud

Ontdek hier de titels, thema’s en korte inhoud van de 10 verhalen van deel 1 en deel 2.  Bladeren door de boeken kan ook met de flimpjes.

Deel 1:

De elfentruc: thema hooggevoeligheid, bij jezelf blijven 
Guppy glimworm wordt de hele dag door overspoeld door emoties van anderen. Zijn lichtbol schijnt nog amper. Eli elf komt hem ter hulp en leert hem een truc om bij zichzelf te blijven.   Lukt het Guppy om zijn lichtbol weer te laten schijnen?

Rozies wens: thema hooggevoeligheid, verdraagzaamheid
Rozie roodborstje heeft het helemaal gehad met het drukke bos. Ze wil rust en stilte en ze wil dat meneer Uil, de burgemeester van het bos, daar voor zorgt. Deze stelt een brief op met daarin alle dingen die verboden worden.  Maar is dit wat Rozie werkelijk wil?

De eekhoornraad: thema loslaten, omgaan met nieuwe situaties
Elbert eik groeit en bloeit in het bos. Op een dag verliest hij zijn blaadjes en hij probeert alles om ze vast te houden, tevergeefs. Een eekhoorn geeft hem raad. Wat later kan Elbert deze raad doorgeven aan een zwaluw en een vis.  Lukt het hen om los te laten?

De verbeeldkleren: thema zelfvertrouwen en verbeeldingskracht stimuleren ♪
Lia struikelt over een boomstronk. Ze wordt onderzocht door Alfredo, de dierendokter die vaststelt dat ze haar verbeeldingskracht en zelfvertrouwen verloren is. Hij roept de hulp in van Konijn, een kleermaker, die voor haar een prachtige outfit en talentenbuidel maakt. Helpt het haar om weer vertrouwen te hebben in zichzelf?

De waarheidskoffer: thema pesten ♪
Jacob wordt gepest op school en is daar heel verdrietig om. Als hij zich in het gras legt, ontmoet hij Margrietje, een bloem. Zij vertelt hem over haar waarheidskoffer en hoe die te gebruiken.  Zal Jacob steviger kunnen staan tegenover zijn pester?

Het leukeherinneringsgangetje: thema scheiding, rouw, omgaan met nieuwe situaties
Gloria glimworm speelt elke dag in de kruin van Mac en Mona, twee bomen. Op een dag kondigt Mona aan dat ze verhuist naar de andere kant van het bos. Dat maakt Gloria radeloos en verdrietig. Ze ontmoet meneer Mol die voor haar een leukeherinneringsgangetje graaft.  Helpt het haar om om te gaan met de nieuwe situatie?

De twee bruggetjes: thema faalangst ♪
Tim krijgt bibberende knieën bij het maken van toetsen. Hij hoort stemmetjes in zijn hoofd die zeggen dat hij het niet kan. Na school ontmoet hij een bever die samen met zijn team twee bruggen bouwt voor hem: het angstbruggetje en het bruggetje van vertrouwen.  Welk bruggetje zal Tim kiezen?

De perfectiemieren: thema perfectionisme, hulp vragen
De pinnenmutskabouters houden grote schoonmaak. Iedereen is tevreden met het resultaat. Behalve kabouter Wiebelmuts. Hij wil alles alleen doen en het is nooit goed genoeg. Zijn muts danst op zijn hoofd. Generaal Roly rups durft het aan om eens te gaan kijken onder de muts en ontdekt daar perfectiemieren.  Krijgt Roly ze onder controle?

Kregelig egeltje: thema boosheid, verdriet, pesten, jezelf laten zien
Casper, het kregelig egeltje, ontrolt zich enkel om te eten. Als anderen hem dan aanspreken, reageert hij heel boos en zet hij zijn stekels recht. Hij ontmoet Stanley, een stekelvarken, en is jaloers op zijn veel grotere stekels. Stanley leert hem alles behalve stekelig zijn.  Zal Casper zijn stekels laten zakken en weer vrienden maken?

Izzy’s tocht: thema dankbaarheid, dienstbaarheid, alleen-voelen, anders zijn ♪
Izzy ijsbeer wordt geboren met een roze vacht. De andere ijsberen willen niks met haar te maken hebben. Izzy past zich aan en wordt stilaan wit maar heel ongelukkig. Ze verlaat de groep om op zoek te gaan naar meer warmte. Ze ontmoet Edelhart edelhert die haar een dansje en liedje aanleert.  Kan Izzy de groep ijsberen ontdooien?


Deel 2:

De lelieweg: thema rouw ♪
Tim kan niet slapen. Hij is verdrietig om zijn oma die pas gestorven is. Fonkelster tikt aan het dakraam en landt op zijn kussen. Ze leert hem hoe hij de lelieweg kan gebruiken, vanuit zijn hart. Zo kan hij boodschapjes sturen aan zijn oma. Zal zijn oma boodschapjes terug sturen?

Dora Nachtegaal: thema doorzettingsvermogen, eigen hulpmiddelen leren aanspreken
Dora duif zingt elke avond op de hoogste tak van de hoogste boom. Een nachtegaal hoort haar en besluit om zangles te geven op voorwaarde dat ze elke avond een tak zakt. Ze leert hoe ze bollen met hulpmiddelen kan kiezen uit haar eigen winkeltje. Zal het Dora lukken om een concert te geven voor alle dieren uit het bos?

Ezelige ezel: thema leiderschap, eigen talenten ontdekken
Eddy ezel leidt een kudde ezels en doet dat met luid gebalk. Hij ontmoet Mitsie muis die honderd woelmuizen begeleidt bij het maken van een gangenstelsel. Zij gelooft in het talent van elke muis. Zal Eddy iets kunnen leren van het leiderschap van Mitsie?

De bril van Wakasi: thema jaloezie, eigen talenten ontdekken
Cora is een regenboogvis met heel veel talenten, maar ziet dat niet van zichzelf. Ze probeert andere vissen te imiteren. Een zeepaardje neemt haar mee naar Wakasi die haar een bril geeft waardoor de talenten van de vissen niet meer zichtbaar zijn. Is dit wat Cora wil en zal ze haar eigen talenten ontdekken?

Dolly’s truc: thema overprikkeling, voor jezelf zorgen ♪
Otto octopus raakt overprikkeld op school. Hij kan zijn tentakels niet meer stilhouden. Cloé clownvis brengt Otto naar een dolfijn die hem leert hoe hij kan ontprikkelen met klanken.
Zal Otto kunnen ontspannen?

De tipi-toppie: thema zorgen voor het slapengaan ♪
Jacob durft zijn ogen niet te sluiten als hij gaat slapen. In het duister van de kamer ziet hij Wakkere Wolf, een indiaantje. Hij neemt Jacob mee naar de tipi-toppie en leert hem om zijn zorgen te laten kringelen in het kampvuur en zijn eigen tipi in te richten. Zal Jacob rustig kunnen slapen?

Kika’s klomp: thema (on)bewust vasthangen aan iets, loslaten, veerkracht
Kika kikker kan op een dag niet meer springen en verstopt zich aan de rand van de vijver. Edna eend ontdekt dat ze vasthangt met haar poot aan een klomp op de bodem. Samen zoeken ze uit hoe die daar gekomen is en leert Kika over veerkracht. Zal Kika weer kunnen springen?

De Vlinderboom: thema pesten, omzetten van negatieve gedachten/woorden/daden in positieve ♪
Kabouter pestmuts vindt het leuk om andere kabouters te pesten. Lila het lieveheersbeestje neemt hem mee naar de trol en de pestmotjes zodat hij kan zien wat zijn woorden doen. Hij leert hoe hij de pestmotjes kan omzetten in vlinders. Zal kabouter pestmuts uit het bos verdwijnen?

De parel van durf: thema omgaan met nieuwe dingen, faalangst, eigen tempo en manier vinden ♪
Gitti is een berggeit maar durft niet klimmen zoals de anderen en al zeker niet overnachten op de berg. Ze ontmoet een eigenzinnige libel die haar meeneemt naar een waternimf met de parel van durf. Lukt het Gitti en de libel om de bergtop te bereiken?

Planeet ‘Anders’: thema ‘anders’ voelen
Klara klaproos voelt zich niet thuis in de bloemenweide. Ze voelt zich ‘anders’. Een bij neemt haar mee naar vier planeten: Trekius, Knipius, Rodius en Anders.
Op welke planeet zal Klara zich het beste voelen?

 

Een nootje bij de titel?  Bij dit verhaal hoort een liedje, te streamen of te downloaden van Spotify, Deezer, Shazam, iTunes … of te koop op cd.

Een voorproefje van de liedjes, hoor je hier: